OZNACZENIA

Symbol
OET-MPI-10
LOGISTYKA

Jednostka podstawowa
szt.
Minimum logistyczne
1 szt.
Waga
0.04 kg
OPIS

Naturalny olejek eteryczny z mięty pieprzowej od Biolavit


Olejek eteryczny z mięty pieprzowej

Olejek z mięty pieprzowej to w 100% naturalny olejek eteryczny, który jest produktem o wielu zastosowaniach. Jest to ekstrakt z ziela mięty pieprzowej, który powstaje jako rezultat destylacji ziela za pomocą pary wodnej.

Właściwości olejku z mięty pieprzowej

Olejek z mięty pieprzowej ma właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i antyseptyczne. Pozwala to na stosowanie go wspomagająco w leczeniu kataru, przeziębienia, grypy i innych infekcji górnych dróg oddechowych. Produkt ten nie tylko zmniejsza zmęczenie, ale również wykazuje działanie pobudzające i dodaje energii. Miętowy aromat wpływa na lepsze samopoczucie. Olejek z mięty pieprzowej łagodzi bóle mięśniowe, bóle głowy, bóle menstruacyjne, nerwobóle oraz stosuje się go na ukąszenia owadów. Jego bakteriobójcze i przeciwzapalne właściwości sprawiają, że spotyka się go jako składnik kosmetyków do cery tłustej i trądzikowe. Olejek nie zatyka porów. Ogranicza wydzielanie sebum oraz reguluje aktywność gruczołów łojowych. Jest to również znany składnik produktów na dolegliwości trawienne. Olejek łagodzi niestrawność i zgagę, zwalcza uczucie pełności i ułatwia trawienie. Zaleca się jego używanie w przypadku nudności i choroby lokomocyjnej. Jego odświeżający, mentolowy zapach pozwala na stosowanie go w aromaterapii. Olejek doskonale komponuje się z innymi olejkami eterycznymi np. cytrynowym, sosnowym, jałowcowym, eukaliptusowym lub olejkiem z drzewa herbacianego.

Jak można wykorzystać olejek z mięty pieprzowej?

W przypadku problemów trawiennych można stosować go doustnie lub wcierać bezpośrednio w skórę. Olejek ten jest stosowany jako składnik inhalacji podczas przeziębienia czy grypy. Można go dodawać do kąpieli, by pobudzić ciało i umysł. W celu łagodzenia stresu i zyskania sił można również stosować ten produkt w połączeniu z innymi olejami do masażu ciała.

Ten naturalny olejek ma również zastosowanie w aromaterapii. Używa się go w kominkach zapachowych, nawilżaczach powietrza lub w formie sprayu do odświeżania pomieszczeń. Owady nie lubią jego zapachu, więc latem dobrze sprawdzi się jako naturalny preparat do odstraszania much i komarów.

Pochodzenie surowca: Bergamota to roślina wywodząca się z Włoch, skąd zawdzięcza swoją nazwę od miasta Bergamo. Uprawiana również w Kostaryce, Maroko oraz Wybrzeżu Kości Słoniowej.

INCI: Citrus Bergamia Oil

Działanie: antyseptyczne, orzeźwiające, poprawiające nastrój, relaksujące

Zapach: świeży, słodki, intensywnie cytrusowy z subtelną ziołową nutą

Kolor: jasnozielony lub ciemnozielony

Nuta: wysoka

Zalecana aplikacja: do masażu, do kąpieli, do inhalacji, w dyfuzorze

Przeciwwskazania: Jak wszystkie olejki cytrusowe ma działanie fotouczulające, dlatego po aplikacji nie należy wystawiać skóry na działanie promieni słonecznych. Nieodpowiedni dla dzieci do 6 roku życia.

Zalecane stężenie: 0,4%

Pasuje do niego olejek: cytrynowy, geraniowy, grejpfrutowy, jałowcowy, lawendowy, wetiwerowy, ylangowy

Dołożyliśmy wszelkich starań, aby powyższe dane były poprawne, jednak nie gwarantujemy, że publikowane informacje nie zawierają błędów, które nie mogę jednak stanowić podstawy do jakichkoliwek roszczeń.